1 Ocak 2011 Cumartesi

suç ve ceza

DOSTOYEVSKİ
1821 Moskova doğumlu olan Dostoyevski'nin asıl adı Fyodor Mihayloviç Dostoyevski'dir. Petersburg'da mühendislik okulunu bitirmiştir. Rus yazar hayatını kitap yazarak ve çeviri yaparak kazanmaktadır fakat genç liberallere katılmasıyla Sibirya'ya sürgüne gönderilir. Sürgün sonrasında tekrar Petersburg'a gelir fakat kumar tutkusu ve sara nöbetleri yüzünden zor günler geçirir. Ciğer kanaması yüzünden 1881 yılında ölür. Dünya edebiyatının en çok okunan yazarlarından biridir.

SUÇ VE CEZA KONUSU
Dostoyevski'nin Sibirya'da cezaevinden döndükten sonra yazdığı romandır. Kitabın kahramanı Rus Raskolnikov hukuk öğrencisidir. Maddi imkansızlıklar sonucu kaldığı odanın parasını dahi ödeyememiş, para bulmak için eşyalarını rehinci, ödeyemediği zaman faiz isteyen yaşlı bir kadına bırakıyordur.

Raskolnikovun kuramına göre; Dünyada'da yaşayan 2 tür insan vardır. Bunlardan 1.si basit insanlardır bunlar hayatlarını yasalara göre yaşarlar. 2.si ise üstün insanlardır, bunlar belli amaçları doğrultusunda herşeyi yapabilen, insanları öldürebilen kişilerdir.

Raskolnikov kendisini üstün insan olarak görür ve parasını almak için rehinci ve faizci yaşlı kadını öldürür. Bu sayede öğrenimin tamamlayacaktır. Fakat olaylar düşündüğü gibi gerçekleşmez ve kendi iç hesaplaşmasını yaşamaya başlar. Ev sahibinin kızı Sonia teslim olmasını ister ve Raskolnikov'da bu iç hesaplaşmalarına daha fazla dayanamayarak teslim olur.

Sibirya'ya sürgüne gönderilen Raskolnikov Sonia'nın sevgisiyle hayata bağlanır ve ateistlikten vazgeçerek inançlı bir insan olmaya karar verir.

"Ama bu yeni bir hikayenin başlangıcıdır. Bu, bir adamın kendi kendini buluşunun, yenileyişinin, yeniden dünyaya gelişinin hikayesidir. Onun önünde bilinmeyen bir hayat vardır. Bu yeni bir hikaye konusu olabilir. Ama şimdiye kadar anlattığımız bu hikaye artık bitmiştir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder